Din septembrie, noi reguli pentru şoferi

Ordonanţa Guvernului, publicată recent în Monitorul Oficial, prin care Codul Rutier a fost modificat, va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni. Conform actului normativ, au fost transpuse în legislaţia autohtonă reglementările europene privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de siguranţă pentru copii în vehicule. De asemenea, printre modificările aduse Codului Rutier se numără posibilitatea recoltării probelor de sânge în ambulanţă şi sancţiuni pentru şoferii care nu transportă copiii în siguranţă.

Actul  normativ menţionat lămureşte situaţiile în care persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România ori cele care dovedesc că se află la studii în ţara noastră pot obţine un permis de conducere, dar şi în ce condiţii pot fi conduse pe drumurile publice tractoarele agricole sau forestiere. De pildă, permisul de conducere categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg.
De asemenea, a fost modificat art. 9, alin. 4, din Codul Rutier, care spunea că, pentru a fi menţinute în circulaţie, vehiculele înmatriculate se supun inspecţiei tehnice periodice (ITP). Noile reglementări prevăd că şi vehiculele înregistrate „cu excepţia maşinilor autopropulsate cu o viteză maximă constructivă care nu depăşeşte 25 km/h, a autovehiculelor cu şenile, a tramvaielor şi a vehiculelor cu tracţiune animală se supun inspecţiei tehnice periodice, conform legislaţiei în vigoare“.
Printre vehiculele care se înregistrează la nivelul primăriilor se numără şi mopedele, troleibuzele şi tractoarele agricole sau forestiere, inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea.

Amendaţi pentru minorii fără centură de siguranţă
Şoferii care nu se asigură că minorii poartă centuri de siguranţă sau că sunt transportaţi în scaune pentru copii omologate pot fi sancţionaţi cu patru-cinci puncte amendă (360 sau 450 de lei), plus trei puncte de penalizare. Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehiculele care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Pentru pasagerii care nu poartă centurile de siguranţă amenda rămâne aceeaşi, între 180 şi 270 de lei.

Probele de sânge se vor putea recolta şi în ambulanţă
Altă modificare vizează condiţiile în care şoferilor le pot fi recoltate probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Dacă în prezent acest lucru se poate face numai la un spital sau la instituţiile medico-legale, după intrarea în vigoare a ordonanţei, conducătorilor auto li se va putea lua sânge şi într-o ambulanţă.
Ca şi până acum, recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, însă şi în ambulanţe ale Serviciului de Ambulanţă sau SMURD, iar medicul sau asistentul medical „poate recolta mostre biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport“. Transportul mostrelor biologice recoltate în ambulanţe va fi făcut la unităţile medico-legale de poliţiştii rutieri.

Leave a Comment